Verschillende soorten hoofdpijn
Hoofdpijn komt bij heel veel mensen voor. Gelukkig zijn er ook mensen die helemaal niet bekend zijn met hoofdpijnklachten mits ze last hebben van een kater ofzo ;-). Ook zijn er veel hoofdpijnklachten die na een paar uur weer verdwijnen.
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals migraine, hormonale hoofdpijn, cluster hoofdpijn en spanningshoofdpijn. Dit zijn de ergere vormen van hoofdpijn waar mensen echt heel veel last van kunnen hebben en zelfs een aantal dagen van ziek in bed liggen. Ook kunnen hoofdpijnklachten ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen, een ongezonde levensstijl of door het te weinig drinken van water. Dit soort hoofdpijn is in principe gemakkelijk zelf te verhelpen als je de oorzaak hebt gevonden.
Als een hoofdpijn langer aanhoudt, dan is het verstandig om dit met de huisarts te bespreken waarna deze indien nodig je medicatie voorschrijft of zal doorverwijzen.
Maar wat nou als je het volgende antwoord vanuit de medische wereld te horen krijgt:
"We weten het niet."
Dan zakt de moet toch in je schoenen...
Leven met dagelijkse hoofdpijn | My story
Het hebben van dagelijks hoofdpijn is voor veel mensen moeilijk voor te stellen. Dat is ook logisch als je hier zelf niet mee te maken hebt. Bijna iedereen heeft weleens een keer hoofdpijn. Of het nou komt doordat je die dag te weinig hebt gedronken, de spieren in je nek helemaal vast zitten, hoofdpijn tijdens een verkoudheid of iets anders, kun je je voorstellen dat je deze pijn iedere dag zou hebben op iedere moment? Kort samengevat: de hoofdpijn is er altijd, het gaat nooit helemaal weg. It's the story of my life.
Nu wil ik hier absoluut niet dramatisch over doen, over mijn hoofdpijnklachten. Ik heb alleen het punt bereikt dat ik het zat ben, meer dan zat!
Mijn hoofdpijnklachten begonnen ongeveer rond de puberteit. Nu 20 jaar later heb ik te maken met chronische hoofdpijn. Wanneer ik voor het laatst hoofdpijn vrij ben geweest kan ik me niet meer herinneren. Door de jaren heen heb ik verschillende therapieën gevolgd zoals fysiotherapie, mensendieck, caesar therapie enzovoorts. Om de pijn te verzachten was het advies om een pijnstiller in te nemen.
Een paar keer per jaar kwam er naast de "gewone" hoofdpijn een migraine aanval om de hoek kijken. Gelukkig heb ik hier al een lange tijd geen last meer van gehad. Waarschijnlijk was de trigger voor migraine bij mij het gebruik van een anticonceptiemiddel.
De hoofdpijnklachten bleven standhouden en omdat de huisarts hier vrij weinig aan kan doen liet ik het maar zo. Ik leerde ermee leven. Ik heb dus leren leven met dagelijkse hoofdpijn.
Door de jaren heen ben ik verder gegaan in de alternatieve geneeskunde op zoek om die hoofdpijnklachten te kunnen verminderen. Zo kwam ik bij een fijne acupuncturist die ook iriscopie deed en een voedingsadvies meegaf. Ik kreeg een hele lijst met voedingsmiddelen die wel en niet goed zijn, de slechte E-nummers en de slechte suikers enzovoorts. Op deze manier ben ik erachter gekomen welke voedingsmiddelen mijn hoofdpijn triggered. Deze vermijdt ik dan ook zoveel mogelijk. Heb ik iets gegeten (waarvan ik nu weet) waardoor ik meer hoofdpijn krijg, dan weet ik de oorzaak. Het stukje voeding is nu helder voor mij. Ook ben ik erachter dat dit voor ieder weer anders zal zijn.
Daarnaast bracht ik een bezoek aan een ortho manueel therapeut. Hier bleek dat er veel wervels in mijn rug en nek scheef stonden. Na een aantal behandelingen was mijn wervelkolom weer recht. Ook hier heb ik een stukje hoofdpijn weg kunnen halen.
Ik leerde steeds meer over het lichaam en leerde mijn eigen lichaam steeds beter kennen. Verder bezocht ik een haptonomist en ontdekte ik de yoga. Alle beetjes die helpen om de hoofdpijn te verlichten. Maar helaas gaat het niet weg, nog steeds niet.
Doordat ik dagelijks pijnstillers moet gebruiken om te kunnen blijven functioneren besloot ik weer een stap richting de medische wereld te wagen. Een jaar geleden had ik gehoord van een hoofdpijnpoli in het ziekenhuis met een neuroloog die gespecialiseerd is in hoofdpijn. Dit sprak me wel aan. Het werd tijd om dat hoofd van mij eens goed te laten onderzoeken.
De huisarts verwees me door naar de dichtstbijzijnde hoofdpijnpoli in de buurt. Na de intake bij de hoofdpijnarts kreeg ik goede hoop. Het zou een heftig traject worden, maar ik was er klaar voor! Kom maar op!
Eerst 3 maanden detoxen. Geen detox met drankje enzo om je lichaam te reinigen, maar een medicijnen detox. 3 maanden langt geen pijnstillers om mijn lichaam hiervan te ontgiften. Pijnstillers kunnen ook meer hoofdpijnklachten veroorzaken en omdat mijn medicijngebruik de laatste jaren best wel was opgelopen klonk dit heel logisch. Het was de hel...
3 maanden lang heb ik volgehouden. De eerste 2 weken heb ik vrij genomen, omdat het begin van de detox het ergste zou zijn i.v.m. een soort afkicken. Dat was het ook. Daarna moest ik weer aan het werk en dat was geen pretje met die hoofdpijn. Normaal gesproken moeten de hoofdpijnklachten afnemen door zo'n detox. Helaas was dit bij mij niet het geval. Mijn hoofdpijn kwam dus niet door het medicijngebruik.
Conclusie: "Je hebt spanningshoofdpijn."
Na aandringen van mijn kant vonden er nog 2 onderzoeken plaats, ik mocht een MRI-scan laten maken en er vond een kanteltest plaats. Gelukkig was er op de scan niets te zien, alles zag er keurig uit. Uit de kanteltest bleek dat mijn bloeddruk aan de lage kant is. Ineens had ik geen spanningshoofdpijn meer, maar hoofdpijn door een te lage bloeddruk. Oké... Na het proberen van een medicijn wat de bloeddruk moest neutraliseren bleek dit niet de juiste oplossing. Ik kreeg nóg meer hoofdpijn én bijwerkingen.
Omdat ik waarschijnlijk niet volgens het boekje te behandelen was wisten de arts en de begeleidende verpleegkundige niet goed wat ze met me aanmoesten. Er ontstond naar mijn idee onbegrip, miskenning en er werd niet goed meer geluisterd. Weken verstreken totdat ik een telefoontje kreeg dat ik doorgestuurd zou worden.
Een academisch ziekenhuis had mijn voorkeur. Na een aantal weken kon ik gelukkig al terecht. Helaas bleef het bij 1 afspraak, omdat hier ook duidelijk werd gezegd dat ze het niet weten. Conclusie: "Je hebt spanningshoofdpijn." met als enige advies om minder pijnstillers te gaan gebruiken. Uit de detox bleek natuurlijk al dat dat niets heeft uitgehaald, dus hier had ik ook weinig aan.
Het enige voordeel is dat deze arts me duidelijk heeft uitgelegd wat spanningshoofdpijn inhoudt en waardoor het kan ontstaan. Een duidelijk antwoord dat ze hier nog niet veel over weten. Het kan door spierspanning komen, maar je kan deze vorm ook hebben als je geen verhoogde spierspanning hebt. Dus lekker vaag allemaal... In de medische wereld kunnen ze dus niets meer voor mij betekenen qua hoofdpijnklachten.
Het hele traject heeft een jaar geduurd. Wat ben ik ermee opgeschoten? Heel weinig. Ik weet in ieder geval dat er geen gekke dingen in mijn hoofd zitten, want de scan zag er perfect uit, dus dat was wel een opluchting. Maar wat nu?
Binnenkort heb ik een afspraak bij een therapeut die gespecialiseerd is in hoofdpijnklachten en die bij veel patiënten dry-needling toepast. Yep, ik ga dus weer verder met zoeken, maar dan weer in de alternatieve geneeswijze.
Onbegrip bij elke dag hoofdpijn
Door de jaren heen ben ik er wel achter gekomen dat er heel erg veel onbegrip is als het op hoofdpijn aankomt. Mensen met hoofdpijn worden minder serieus genomen en dat komt waarschijnlijk omdat men het niet ziet aan de buitenkant. Je kan beter een gebroken been hebben, dan zien mensen dat je ergens last van hebt ;-).
Mensen vinden het ook vaak vreemd dat ik gewoon de dagelijkse dingen doe zoals werken, sporten, een avondje uit enzovoorts. Tja, wat moet ik dan? Ik heb er mee leren leven. Die hoofdpijn is er nou eenmaal en gaat niet weg als ik in mijn bed blijf liggen. Live the Life you Love zal ik maar zeggen!
Hoofdpijn is een moeilijke klacht die niet gemakkelijk te behandelen is. Als je al een lange tijd last hebt is het soms fijn als je wat erkenning kan vinden, een arts die ook daadwerkelijk naar je luistert en begrip van de buitenwereld.
Mijn zoektocht gaat verder, be continued...
De huis- tuin- en keukentips? Been there, done that! Mocht je dé gouden hoofdpijn tip hebben? Laat het me dan hieronder weten bij de reacties.
Heb jij ook veel last van hoofdpijn? Herken je je in mijn verhaal?