Waarom ik een moeilijke eter ben
Om te beginnen zal ik zelf eerst even uitleggen waarom ik een moeilijke eter ben.
Ten eerste lust ik lang niet alles. Ik lust ook veel dingen wel, alleen worden bepaalde voedselwaren heel vaak in gerechten gebruikt die ik dan weer niet lust. Denk hierbij aan tomaten, paprika's, courgettes, taugé en aubergines. Ik vind deze producten letterlijk en figuurlijk om te kotsen! Zelfs als dit soort producten in hele kleine stukjes verwerkt zijn in een gerecht waarbij je ze zelfs niet ziet en ondergedompeld zijn in een lekker sausje, dan nóg proef ik het en begint het kokhals-proces ;-).
Ten tweede heb ik last van slikproblemen. Er is een tijd geweest dat ik niets meer kon eten vanwege mijn slikproblemen (in dit artikel kun je daar meer over lezen), nu de dag gaat het heel erg goed alleen worstel ik nog met bepaalde structuren. Structuren die grof, stug, droog en draderig zijn. Als ik thuis ben heb ik genoeg keuze aan voedsel wat ik wel goed kan eten én wat ik ook lekker vind, dus dat is geen probleem. Als ik uit eten ben gaat het ook prima, de keuze op een menukaart is voor mij wat kleiner dan voor iemand die alles eet. En in mijn omgeving weet iedereen van mijn eet struggles af, dus dat zorgt verder niet meer voor problemen of vervelende situaties.
Ten derde, yep er is óók nog een derde, van bepaalde voedingsmiddelen krijg ik hoofdpijn. Denk bijvoorbeeld aan vlees of die slechte E-nummers enzovoorts. Wil je mijn hoofdpijn story lezen dan moet je even naar dit artikel toe gaan.
Als je dit leest zul je vast wel denken: "Wat kun je dan nog wel eten?"
Toch nog een heleboel! Door de jaren heen leer je hier mee om gaan en zorg je ervoor dat het geen issue is. Als je er een te grote issue van maakt, tja, dan wordt het wat lastiger.
Moeilijke eter op reis
Reizen is één van mijn grootste hobby's en ook als moeilijke eter ga ik graag op reis. Reizen naar landen over de hele wereld. Natuurlijk zijn er landen waar het wat "makkelijker" is om te eten. Vooral de landen in Europa. Je kan ervoor kiezen om zelf wat spullen vanuit Nederland mee te nemen zoals een pot pindakaas of hagelslag. Je ziet ook vaak dat mensen die gaan kamperen een zak aardappelen meenemen bijvoorbeeld. Zelf doe ik dat nooit! Ja, het eten is anders in ieder land, maar je hoeft echt geen dingen van huis uit mee te nemen. Zeker niet als je in Europa op vakantie gaat.
Als je wat verder weg gaat naar bijvoorbeeld Azië, dan wordt het een ander verhaal. Je geliefde pot pindakaas zul je daar waarschijnlijk niet kunnen vinden, maar deze ga je natuurlijk ook niet vanuit Nederland meenemen! In Azië zul je voedsel tegengekomen wat je niet kent, er heel anders uit ziet of dat anders wordt bereidt dan je gewend bent. Het enige wat je kunt doen is om dingen te proberen en vergeet "Wat men niet kent, eet men niet". Nee, gewoon proberen! Is het niets dan eet je het niet op en bestel je wat anders. Je denkt misschien dat dat zonde is. Nou ja, dat is het ook wel, maar als moeilijke eter moet je wel dingen proberen en er geen probleem van maken als je je bord niet leeg eet.
Tijdens je eerste reis naar een ver land met ander eten dan je gewend bent zul je best even moeten zoeken en uitproberen wat wel en wat niet voor jou werkt. Ook kun je jezelf af en toe eens trakteren op fastfood (als je dat wel lekker vind), want een MC of iets dergelijks is bijna overal wel te vinden ;-). Het is ook handig wanneer je samen met iemand reist dat diegene van je moeilijke eters-issue af weet. Geloof me, dat maakt het allemaal veel makkelijker! Reis je alleen? Nog beter! Hoef je ook aan niemand iets uit te leggen ;-).
Tips voor de moeilijke eter op reis
Er zijn een aantal dingen die ik zelf als moeilijke eter altijd doe als ik in een ander land ben. Hieronder deel ik mijn volgende tips:
- Zoek een supermarkt(je) op en sla wat snacks in zoals een lekkere reep of zoutjes zodat je altijd wat bij je hebt wat je wel kan eten. Dit is zeker een must-do als je bijvoorbeeld een jungletocht o.i.d. gaat maken waar eten bij inbegrepen zit. Zorg altijd dat je iets bij je hebt wat je zeker weten kunt eten!
- Haal wat vers fruit op de markt. Er zal vast wel een fruitsoort zijn dat je wel lust.
- Zorg ervoor dat je de namen van de etenswaren die je graag lust ook kent in de taal van het desbetreffende land waar je bent. Schrijf het desnoods op. Ik heb zelf een heel handig boekje met plaatjes met etenswaren erin zodat ik iets kan aanwijzen als je er met de taal niet uitkomt zoals in Japan bijvoorbeeld.
- Bekijk eerst de menukaart voordat je bij een restaurant of eettentje gaat zitten. Je ziet al gauw genoeg of er iets voor jouw op het menu staat. Zo niet, dan ga je bij de volgende tent kijken.
- Probeer!! Ook al ben je een moeilijke eter, probeer gewoon eens wat uit. Is het niets? Dan spuug je het uit. Nou ja, wel netjes in een servetje hè ;-). Door mijn slikproblemen ben ik daar heel makkelijk in geworden. Als ik merk dat ik iets niet wegkrijg dan pak ik een servetje of zakdoekje en haal ik het onopgemerkt uit mijn mond. Je zal zien dat mensen dat nog geen eens door hebben als je dat doet.
- De laatste tip die ik je geef: Trek je er niets van aan wat anderen over je eet issues zeggen! Jij bent zelf degene die ermee moet dealen, dus laat iedereen maar lekker kletsen!
Gewoon op reis gaan dus!!
Lees ook: Vreemd snoep in Japan!
Ben jij een moeilijke eter? Heb jij nog extra tips?
Be Dazzled!!